Apteekki ja apteekki on hyödyllinen ratkaisu liikkeellä ollessaApteekki ja apteekki on hyödyllinen ratkaisu liikkeellä ollessa


minusta

Apteekki ja apteekki on hyödyllinen ratkaisu liikkeellä ollessa

Tervetuloa tähän hyödylliseen blogiin. Tämä blogi tarjoaa sinulle käytännön tietoa apteekeista ja niiden tarjoamista monista palveluista. Sinun ei tarvitse mennä lääkäriin joka kerta, kun voit huonosti tai tarvitset jonkinlaista hoitoa. Apteekeissa ja apteekeissa on laaja valikoima tuotteita tarpeisiisi kaikissa tilanteissa, ja apteekkihenkilökunta voi antaa sinulle hyviä neuvoja. Apteekeissa on valikoima tuotteita, jotka tarjoavat lääketieteellistä tukea, sekä tuotteita kosmetiikasta ravitsemukseen ja hygieniaan ja moniin muihin. Apteekit voivat myös tarjota sinulle lääketuotteita sekä kattaa hygieniatarpeet ja kosmetiikkaa jokapäiväiseen käyttöön. Alueesi apteekit voivat myös tarjota ympärivuorokautista palvelua, josta voit saada hoitoa hätätilanteessa. Tutustu tähän blogiin saadaksesi lisää tietoa apteekeista ja kaivetuista kaupoista löytääksesi niiden tarjoamat edut.

Kategoriat

Suomen apteekki historia tiivistetysti

Myös Suomessa apteekilla on pitkä historia ja tällä kertaa käymme hyvin tiivistetysti läpi mitä kuuluu suomalaisen apteekin historiaan ja millainen on tämän päivän apteekki. Suomessa järjestelmällisen lääkekaupan kehitys on ollut suhteellisen hidasta. Ennen 1600-luvun loppua apteekkarina toimimiseen ei vaadittu minkäänlaista tutkintoa vaan apteekkariksi päästiin oppipoikana toimimalla. Apteekin perustamiseen tarvittiin kuitenkin Ruotsin kuninkaan antama erioikeus, johon liittyi usein velvoittavia säännöksiä. 1600-luvun lopulla kuitenkin kiellettiin kaikilta muilta paitsi apteekkareilta oikeus lääkkeiden valmistamiseen ja myyntiin kaupungissa. Tämä muodosti apteekkarien oman ammattikunnan ja samalla apteekkarit saivat yksinoikeuden valmistaa sekä myydä lääkkeitä valtakunnallisesti. Siitä lähtien apteekkariksi haluavien tuli käydä kuulusteluissa ja apteekkeja valvottiin, jotta ne täyttivät annetut määräykset.

1900-luku toi mukanaan suurimmat muutokset

1930-luvulla tuli voimaan laki, jossa määrättiin, että jokaisen lääkevalmisteen koostumus tulisi ilmoittaa. Aikaisemmin kun koostumusta ei ollut pakko ilmoittaa näkyvästi saattoivat lääkevalmisteena markkinoidut tuotteet sisältää lähes mitä tahansa. Ihmisille myytiin vaikka minkälaisia valmisteita ja apteekkarijärjestö pyrki kampanjoimaan aktiivisesti tätä vastan ja varoittamaan kansalaisia. Yksi esimerkki oli pillerit, joita markkinoitiin lähes jokaiseen vaivaan, mutta kun niitä tutkittiin tarkemmin, sisälsivät ne oikeastaan pelkkää sokeria. Laatu on aina ollut apteekkareilla kunnianasia ja he haluavat tietää millaisia valmisteita he myyvät. 1930-luvun lakimuutoksen myötä apteekkivalmisteita sai myydä ainoastaan valtionkontrollin alla olevassa luvanvaraisessa apteekissa.

Suomen ensimmäiset apteekit sijaitsivat pääasiassa omissa rakennuksissaan ja apteekki yhteisöön kuului apteekkarin perheen lisäksi henkilökuntaa.1950-luvulta lähtien apteekkeja alettiin perustaa omiin liikehuoneistoihinsa. Apteekkeja on itsenäisiä apteekkarin johtamia toimipisteitä sekä sivutoimipisteitä ja niitä saa johtaa lain mukaan joko farmaseutti tai proviisori. Muutamaan suurempaa apteekkiketjua lukuun ottamatta, suurin osa apteekeista on apteekkarin yksityisomistuksessa. Myös yliopistoilla on muutamia apteekkeja ympäri Suomen.

Nykypäivänä apteekki löytyy verkosta

Lääkkeiden hinnoittelu on suurin piirtein samanlainen kaikissa Suomen apteekeissa. Jos myynnissä oleva lääke on Kela-korvattava, sen hinta saa olla enintään sille Sosiaali-ja terveysministeriön vahvistaman hinnan suuruinen. Nykyään Suomessa on lähes joka kunnassa vähintään yksi apteekki. Tämän lisäksi harvemmin asutuilla alueilla on toiminnassa apteekkien ylläpitämiä pisteitä, joissa on myynnissä pieni valikoima itsehoitolääkkeitä. Tämänpäivän apteekki toiminnasta kertoo myös että nettiapteekit ovat yleistyneet. OmaKanta palvelu ja verkkopankki tunnistautuminen mahdollistavat myös reseptilääkkeiden tilaamisen verkosta. Verkkoapteekista löytyy myös laaja valikoima itsehoitolääkkeitä. Valikoimaa voi selailla esimerkiksi osoitteesta Nettiapteekki.fi.